Fogak pótlása • fogászat • Dr. Zsila Dávid Fogorvos – XI. kerület • DaviDent
 

Fogak pótlása - DaviDent specialitás!

Rögzített, kivehető, implantációs és kombinált fogpótlások teljesen egyénre szabottan megtervezve.
Ideiglenes koronákat, hidakat minden esetben készítek a rendelőben, így fog nélkül sosem kell távoznia a pácienseknek.

 

 Híd (klasszikus):
Foghiány esetében a klasszikus módszer szerint a hiányt határoló fogakat le kell csiszolni. A koronához, hídhoz történő lecsiszolás azt jelenti, hogy az adott fog külső felületéből körbe minden oldalról 1-2mm eltávolításra kerül.

Amikor ezek a fogak – az úgynevezett pillérfogak – viszonylag rossz állapotúak, akkor ez az eljárás a lehető legjobb, mivel nemcsak a hiányzó fogak lesznek pótolva, hanem ezáltal az egyébként is kezelésre szoruló pillérfogak megerősítése, megvédése is megtörténik. Ugyanis pl. ha a fog fele már hiányzik, akkor ezt a hiányzó felét fel kell építeni, és csiszolni csak a másik feléből kell.

Anyagát tekintve lehet:
- Fémkerámia híd: Fém vázra égetett porcelán. A fém lehet kobalt-króm ötvözet, aranyötvözet, titán.
- Fémmentes porcelán híd: Hidak a klasszikus fémkerámia mellett tisztán porcelánból, vagy cirkóniumdioxid vázas porcelánból is készülhetnek. Amellett, hogy maximális esztétikát és természetességet adnak, a fémallergiát is teljesen kiküszöbölhetjük velük.

Amikor a foghiányt határoló fogak - az úgynevezett pillérfogak – épek vagy alig károsodottak (pl. kisebb tömés található bennük, vagy nem túl mélyen szuvasak), akkor a klasszikus módszer túl sok ép foganyag eltávolításával jár. Ennek elkerülésére két módszer létezik:
- az egyik az úgynevezett inlay–elhorgonyzású híd (lásd alább)
- a másik az implantáció, magyarul műfoggyökér beültetés
(Bővebben az implantációról)

 

 Inlay elhorgonyzású híd:
A hiányt határoló fogak körbecsiszolása helyett a fogban levő kisebb szuvasodás kifúrásával, vagy a régi tömés üregének átalakításával, vagy ép fog esetén pici fúrással egy tömésnyi méretű üreget kell létrehozni. A készülő híd ezekbe a hiányt határoló fogakban kialakított üregekbe támaszkodik, ül bele, és speciális ragasztóval kerül beragasztásra. Így egyrészt pótoltuk a hiányzó fogat, másrészt esztétikusan kitöltöttük a fogban kialakított üreget. Ez a módszer különösen akkor előnyös, ha a pillérfogak kicsit lukasak vagy régi tömés van bennük, hiszen ezekben az esetekben a foghiány pótlásával egyúttal a szuvasodás vagy a régi tömés cseréjének problémáját is megoldjuk.

 

 Implantátum, implantációs fogpótlás:


Tudjon meg többet a szolgáltatáshoz kapcsolódó témában!
Milyen esetben előnyös a fogbeültetés, azaz az implantáció? »

 

 Kivehető fogsor:


Tudjon meg többet a szolgáltatáshoz kapcsolódó témában!
Kivehető pótlásoknál »

 

 Kombinált fogpótlás:


Tudjon meg többet a szolgáltatáshoz kapcsolódó témában!
Hogyan néz ki a kombinált fogpótlás? »


  Esztétikai fogászat

  Fogak megmentése

  Fogak pótlása

  Gyermekfogászat

  Prevenciós kezelések

  Továbbiak


DaviDent fogászat • Cím:Budapest XI., Etele út 36/A fszt. 5. • Telefon: (+36)-20/472-8035 • Email-cím: davident@davident.hu