Fogak megmentése • fogászat • Dr. Zsila Dávid Fogorvos – XI. kerület • DaviDent
 

Fogak megmentése

 

 Gyökérkezelés (endodoncia):
A kezelés során a foggyökér belsejében lévő szabálytalan alakú, szűk gyökércsatornákat egyenletes falúra kell feltágítanom, kireszelgetnem, kellőképpen tágasra, hogy speciális gyökértömőanyag bevitelével a gyökércsatorna teljes hosszát hermetikusan lezárhassam. A tágításnál a fertőzött rétegeket eltávolítom, többször fertőtlenítővel átöblítem, hogy a benne lévő baktériumtömeg a lehető legminimálisabb legyen. A gyökérkezelés során előforduló esetleges hibák minimális csökkentésére Apex-Lokátor műszert használok. E műszer segítségével tizedmilliméteres pontossággal meg lehet állapítani, hogy a gyökércsatornán belül hol járok, a végét mikor érem el. Ez óriási segítség, s a gyökérkezelés, gyökértömés hosszú távú sikerességének egyik megalapozója.
Szeretem az igazi kihívásnak számító beszűkült, nehezen megtalálható gyökércsatornák megkeresését, megtalálását.

Ez a szolgáltatás a DaviDent specialitása!

 

 Mozgatható fogak megmentése:
A fogak lazulását leggyakrabban a fogágybetegség okozza. Ilyen esetben tehát a fogágyat kell kezelni. (Bővebben a fogágybetegség kezeléséről)
Nagyobb fokú mozgathatóság esetén a fogakat egymáshoz sínezem, így a terhelés eloszlik, és a fogak egymást támogatják.

 

 Esztétikus tömések, fogtömés:
Színben és minőségben a legjobban megfelelő, fényre kötő kompozit tömőanyaggal készítem el őket. Az adott fog egyedi formáját, karakterét, áttetszőségének mértékét próbálom meg visszaadni az eredeti állapotának megfelelően.

 

 Inlay, onlay a fogak megmentésére:
Ha a fogból relatív sok anyag hiányzik, akkor a hiányzó részt kiegészítő megoldást nevezzük inlay-nek (magyarul betétnek). Az inlay – amelyet az általam vett lenyomat alapján a fogtechnikus készít el – a fogban lévő üregben ragasztással rögzül. Ezzel a módszerrel a fog koronázása bizonyos esetekben elkerülhetővé válik. Az onlay az inlay-től abban különbözik, hogy az onlay az egész rágófelszínt is beborítja, így védelmet nyújt a fog törése ellen is, például gyökérkezelt fog esetén. Az inlay és az onlay készülhet: aranyból, porcelánból, vagy speciális kerámia erősítésű műanyagból.

 

 Csap:
Fémből és fémmentes anyagból is készülhet.

 

 Korona, fogkorona:
- Műanyag ideiglenes korona: Ideiglenes koronákat, hidakat minden esetben készítek a rendelőben, így fog nélkül sosem kell távoznia a pácienseknek.

- Fémkerámia korona: Fém vázra égetett porcelán. A fém lehet kobalt-króm ötvözet, aranyötvözet, titán.

- Fémmentes porcelán korona: Koronák, hidak a klasszikus fémkerámia mellett tisztán porcelánból, vagy cirkóniumdioxid vázas porcelánból is készülhetnek. Amellett, hogy maximális esztétikát és természetességet adnak, a fémallergiát is teljesen kiküszöbölhetjük velük.

 

 Fogágybetegség kezelése:
Fogágybetegségről akkor beszélünk, ha a fog tartószerkezete betegszik meg.
A tartószerkezet, azaz a fogágy részei:
-íny,
-fogat tartó rostok,
-fogat körülvevő csont.
Tehát tulajdonképpen az ínygyulladás, az ínyvisszahúzódás vagy ínysorvadás is ide tartozik. Saját magának az ember tükörbe nézve igazából csupán az íny tüneteit látja akár enyhébb, akár súlyosabb a fogágybetegség. Az enyhébb esetekben csak az íny beteg.
Ha a betegség, a gyulladás elkezd mélyebbre terjedni akkor érintettek lesznek a rostok és a csont is, ami azt jelenti, hogy ezek a szövetek pusztulnak, sorvadnak. Szoktuk így is mondani a hétköznapokban: ínysorvadás. Előfordulhat az, hogy a csont és az íny "együtt" sorvad, azaz amennyivel eltolódik a gyökércsúcs irányába a csont szintje, annyival tolódik el az íny szintje is.
Máskor a csont pusztulását nem követi ínyvisszahúzódás, ínysorvadás, ekkor alakulnak ki a tasakok, amelyek tehát olyan rések, járatok a fog mellett vagy a fogak között, amelyek szinte állandó gyulladásban vannak, és házilag alig tisztíthatóak. A fogágybetegség érinthet egy vagy több fogat, de akár az összeset is.

A fogágybetegség kezelése összetett, több lépéses folyamat. Mindenekelőtt röntgenfelvétel szükségeltetik annak a megállapítására, hogy mennyire súlyos az állapot. A fogágybetegség enyhébb eseteiben egy sima depurálás (fogkő-eltávolítás) is elég lehet. A súlyosabb esetekben, például tasak esetén a tasakot speciális eszközökkel kell kürettálni, tisztítani, több alkalommal. Kiegészítésképpen lokális, akár tasakba applikálható fertőtlenítő és gyógyszeres anyagokat is használok. Minden segítséget megadok az otthon elérhető szájápolás legmagasabb szintre emelésében. A rendszeres, gyakori, teljes körű otthoni és rendelői tisztítás a legfontosabb tényezők a fogágybetegség megállításában.

Tudjon meg többet a szolgáltatáshoz kapcsolódó témában!
Miért jó a fogkövet eltávolítani? »


  Esztétikai fogászat

  Fogak megmentése

  Fogak pótlása

  Gyermekfogászat

  Prevenciós kezelések

  Továbbiak


DaviDent fogászat • Cím:Budapest XI., Etele út 36/A fszt. 5. • Telefon: (+36)-20/472-8035 • Email-cím: davident@davident.hu