Miért jó a vállas előkészítésű korona? • Dr. Zsila Dávid Fogorvos – XI. kerület • DaviDent
 

Miért jó a vállas előkészítésű korona?

fogászat dentistry XI.kerület DaviDent - Zsila Dávid rendelője - fog teeth Röviden:
A NEM vállas korona mellett sokkal könnyebben kialakul ínygyulladás és fogágybetegség, mint a vállas korona mellett. Emellett, ha a korona fémkerámiából készül, akkor a vállas korona széle szebb, esztétikusabb, mint a nem vállasé.

Bövebben:
Általánosságban igaz az, hogy egy mesterséges anyag (mint pl.: tömés, korona) mellett, még hogyha az a legtökéletesebb is, akkor is kicsit könnyebben ki tud alakulni ínygyulladás, mint egy egészséges saját fog mellett. Minél mélyebbre megy az íny alá a korona, annál inkább érvényes ez. Esztétikai okokból a korona külső, külvilág felől látható szélét általában íny alá visszük. Szintén íny alatt fog végződni a korona olyan esetben is, amikor nagyon le van pusztulva a megmentendő fog az íny szintjéig, vagy az alá, s ezért nem is lehet másképp, muszáj íny alá vinni a korona szélét. Abban az esetben, ha nem vállas előkészítésű a korona, akkor azért okoz könnyebben ínygyulladást és fogágybetegséget, mint vállas társa, mert a nem vállas szélén lépcső található, míg a vállas korona belesimul a fogba, és semmilyen lépcső nem érzékelhető. A lépcsőnél ugyanis a lepedék is jobban megrakódik, valamint a baktériumok is meg tudnak bújni. A vállas korona ezáltal a lehető legkevésbé segíti elő az íny- és fogágyproblémák kialakulását. Az esztétikai különbség akkor jelentkezik, ha fémvázra égetett porcelán koronáról van szó. Ekkor ugyanis a vállas korona szélére vastagabb porcelánréteg fér el, ezáltal a szegélyként jelentkező fémes színt el lehet takarni.


Tekintse meg a témához kapcsolódó szolgáltatásokat!
Fogak pótlása »


Kérdések és válaszokDaviDent fogászat • Cím:Budapest XI., Etele út 36/A fszt. 5. • Telefon: (+36)-20/472-8035 • Email-cím: davident@davident.hu